Szeptember 14., péntek
Tisztelet
„Legyetek… a tiszteletadásban egymást megelőzők.” (Róma 12:10)

Nem mindig könnyű tisztelni a másik embert. Van, hogy neheztelünk a tanárunkra, a vezetőnkre, a főnökünkre. Ilyenkor nem feltétlenül a másik emberrel van bajunk; lehet, hogy csak azt tudjuk nehezen elfogadni, hogy ő megmondhatja, mit tegyünk. Lehet az is, hogy olyasvalakivel kerülünk szembe, akivel semmiben nem értünk egyet, akiben nem bízunk, akit nem tudnunk tisztelni. Azonban Krisztus követőiként arra lettünk elhívva, hogy mindenkit tiszteljünk a másik jellemétől függetlenül. Az 1Péter 2:17 így fogalmaz: „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.” Olyan sok mindent tanulhatunk ebből a néhány szóból! Lássuk csak:
1) Tisztelnünk kell minden egyes embert, függetlenül attól, hogy keresztyének-e vagy sem. Mindenki részese Isten teremtő munkájának, mindnyájunkat saját képére formált (lásd 1Mózes 1:27), így ha nem tisztelünk valakit, akkor nem adjuk meg Isten teremtményének azt a tiszteletet, amit megérdemelne. 2) Nem számít, hogy milyen gyülekezetet, dicsőítési módot vagy felekezetet részesít előnyben a másik. Ő Krisztusban testvérünk, ezért eggyé kell válnunk vele Isten egyházaként, nem pedig a köztünk lévő különbségeken rágódni. 3) Tisztelnünk kell Isten rendelkezéseit még akkor is, ha nem értjük őket vagy nem értünk egyet velük. 4) Tisztelnünk kell a hatalmi pozícióban lévőket. Talán nem értünk egyet mindennel, amit kérnek tőlünk, de ha nincs nyomós okunk arra, hogy ne tegyük meg (pl. mert illegális, veszélyes vagy ellenkezik Isten akaratával), akkor észre kell vennünk, hogy Isten adta nekik a hatalmat és meg kell próbálnunk tanulni tőlük. Amikor mások tiszteletéről van szó, a Róma 12:10 így összegez: „a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők”.

és most?

Van valaki, aki felé nehezedre esik tisztelettel lenni? Szánj néhány percet arra, hogy ezt elmondod Istennek, és kérd, hogy segítsen fejlődni benne! 

Lelki táplálék Isten igéjéből